Den effektivaste tekniken för en hem-energiinspektion med en värmekamera

17/04/2013 14:24

Med den växande oron över global uppvärmning håller fler och fler människor på att bli mer medvetna om sitt ansvar vad gäller det här problemet. Organisationer och individer mäter nu sina kolspår och försöker minska dem till ett lägre värde. Ett av grundstegen, för en individ, är att veta hur man gör en hem-energiinspektion genom att använda en värmekamera

En hem-energiinspektion refererar i princip till en revision i hemmet för att analysera de olika värmeflödena i huset. Sedan räknar vi ut energibesparingen och definierar åtgärder, processer eller system som krävs för att minska mängden av tillförd energi. Utrustning såsom en fläktdörr och infraröda kameror kan användas för att beräkna energieffektiviteten i huset.

En av de mest avgörande apparaterna för en hem-energiinspektion är värmekameran som också kallas för en termografisk kamera. Dessa sorters kameror skapar en bild genom att använda infraröda strålar. Den här kameran fungerar på principen att alla föremål utstrålar en viss mängd av svartkroppsstrålning som en funktion för deras temperatur. Så om en kropp har en högre temperatur, kommer den visas som en svartkropp av de infraröda strålarna.

De termografiska kamerorna använder sig av teknik som kallas för  densitet skärning, där monokromatiska bilder visas i pseudofärg så att människoögon kan se intensitetsskillnaderna klart. Att göra en hem-energiinspektion med en värmekamera blir ganska rättframt om vi förstår den här principen.

Upplösningen hos de här kamerorna är något lägre än hos vanliga optiska kameror. När det gäller temperaturmätningar så är den varmaste delen av bilden vitfärgad, mellanliggande temperaturer är röda och gula och de kallaste delarna är blå. Normalt sett borde en skala användas för att identifiera temperaturintervallerna.

Medan man genomför en energirevision med en värmekamera, registreras området och motståndet mot värmeflödet för olika komponenter. Därefter räknas hastigheten för läckage och luftinfiltration ut. Den här övningen siktar på kvantifiera byggnadens generella termiska prestanda. Inspektionen uppskattar också effektiviteten, det fysiska tillståndet och programmering av mekaniska system såsom ventilation, värme och termostat.

Processen avslutas med att man förbereder en rapport som ger dig ett ungefärligt värde av den förbrukade energin baserat på lokala klimatkriterium, termostatinställningar etc. Detta beskriver normalt sett den mängd energi som förbrukas på ett år och föreslår  olika påverkningar och sätt för att få ner siffrorna. Så, nu kan vi ett effektivt sätt att göra en hem-energi inspektion med en värmekamera.